Lichaamseigen ‘wiet’ verhelpt puistjes

Om gezond te blijven heeft onze huid lichaamseigen stofjes nodig die op THC, de werkzame component in marihuana, lijken. Dat publiceren Duitse en Hongaarse onderzoekers in The FASEB Journal. Het onderzoek zal mogelijk leiden tot nieuwe middeltjes tegen diverse huidziekten en puistjes.

De wetenschappers kwamen tot hun ontdekking tijdens klinische testen waarbij ze talgklieren behandelden met verschillende endocannabinoïden en die vergeleken met een onbehandelde controlegroep. Talgklieren beschermen onze huid door een vettige olie (talg) aan te maken, waardoor de opperhuid beter waterafstotend is. Ook zitten er stofjes in de talg die ons beschermen tegen ziektekiemen.

Uit het onderzoek bleek dat de endocannabinoïden onder meer de productie van de lipiden - die de huid vettig maken – stimuleerden en celdood induceerden. Nadat de onderzoekers het signaaleiwit cannabinoïdreceptor-2 (CB2) uitschakelden, nam de lipideproductie juist weer af. De onderzoekers denken dan ook dat CB2-antagonisten als de endocannabinoïden veel voorkomende huidziekten kunnen genezen. Ook toepassing in een zalf zou al mogelijk zijn.

De werking van de op THC lijkende stofjes kwam overigens niet geheel onverwacht: THC beschermt de marihuanaplant ook tegen pathogenen.

Bron: FASEB

Onderwerpen