Nobelprijswinnaar in ongenade na racistische uitlatingen

De 79-jarige Nobelprijswinaar James Watson heeft het in Engeland volkomen verbruid door te beweren dat zwarte mensen gemiddeld minder intelligent zijn dan blanke. Collega’s vallen en masse over hem heen.

Het Science Museum in Londen heeft een lezing van Watson, die voor vrijdagavond stond gepland, halsoverkop afgelast. Volgens een woordvoerder is het museum wel gewend aan eminente wetenschappers met controversiële ideeën maar gaat dit echt te ver: “We feel Dr Watson has gone beyond the point of acceptable debate”.

Het Cold Spring Harbor-Laboratorium, Watsons thuisbasis in de VS, heeft hem tot nader order geschorst.


Watson deed zijn uitlatingen in een interview in de Sunday Times. Hij stelde dat hij somber was over de toekomst van Afrika, omdat “ons sociale beleid helemaal is gebaseerd op het feit dat hun intelligentie hetzelfde is als de onze, terwijl alle experimenten aantonen dat dat niet echt zo is.” Ook zei hij te hopen dat iedereen gelijk is maar dat “mensen die te maken hebben met zwarte werknemers, ervaren dat dat niet klopt.”

Welke experimenten hij bedoelde, is niet duidelijk. Bij IQ-tests worden inderdaad verschillen gemeten, maar algemeen wordt aangenomen dat de oorzaak louter cultureel is. De tests zijn zó westers georiënteerd dat iemand uit een andere cultuur de vragen gewoon niet logisch vindt.

Watson zei intussen te verwachten dat de genen, die verantwoordelijk zijn voor verschillen in menselijke intelligentie, binnen tien jaar zullen worden gevonden.

Eerder heeft Watson wel eens gezegd dat een moeder het recht zou moeten krijgen om een embryo te laten aborteren, wanneer een (nog te ontwikkelen) genetische test zou hebben aangetoond dat ze zwanger was van een homoseksueeltje.

Watson behoorde in 1953 tot de groep, die ontdekte dat DNA de vorm heeft van een dubbele helix. In 1962 kreeg hij daar de Nobelprijs voor, samen met wijlen Francis Crick. Watson werkt al 50 jaar in de VS. Hij is in Engeland om zijn nieuwste boek ‘Avoid Boring People: Lessons from a Life in Science’ te promoten.

Onduidelijk is of de politie tijdens de geplande signeersessies Watsons veiligheid nog kan garanderen.

bron: BBC, The Times

Onderwerpen