Radicaalvuistregel op de schop

Radicalen

De groep van Matthias Bickelhaupt (VU Amsterdam) zet wéér een algemeen geaccepteerd ‘feit’ in de (fysische) organische chemie op z’n kop: methylradicalen worden niet gestabiliseerd door meer substituties, maar juist gedestabiliseerd. Het bewijs leveren ze in Angewandte Chemie.

Eerder schreven we al over paradigmashifts in de bindingslengte en bindingssterkte van C-H-bindingen, maar de groep van Bickelhaupt zit niet stil. Ze leggen de bijl nu aan de wortels van een vrij bekende vuistregel in de organische chemie, namelijk dat hoe meer gesubstitueerd een methylradicaal is (in de vorm MemH3-mC∙, met m = 0-3), hoe stabieler die zal zijn. Dit zou dan ook de reden zijn voor het verzwakken van de C-H-binding van het alkaan MemH3-mCH bij een hogere substitutie. Eva Blokker en collega’s van de Vrije Universiteit Amsterdam dragen bewijs aan dat de eerste bewering niet klopt, terwijl de tweede bewering standhoudt.

Bickelhaupt liep al langer met dit idee rond, vertelt PhD’er Eva Blokker. ‘Hij had altijd al het idee dat methylsubstituenten op koolstofradicalen ook zouden leiden tot sterische repulsie van het radicaal, wat het radicaal dus minder stabiel zou maken.’ De tekstboekuitleg dat een meer gesubstitueerd radicaal stabieler zou zijn leek in Bickelhaupts ogen niet te kloppen.

 

0098-Mockup-KNCV_Betaalhekje_412x374

Verder lezen?
Maak eenvoudig een gratis profiel aan.

  • krijg toegang tot ons online archief met meer dan 10.000 artikelen over chemie, life sciences en procestechnologie;
  • kijk webinars live mee of later terug, lees exclusieve online-only content en plaats reacties op artikelen;
  • ontvang elke week onze nieuwsbrief C2Weekly in je mailbox met nieuws en ontwikkelingen zodat je altijd up-to-date bent.

Als lid van de KNCVKVCVNBV, of NVBMB  heeft u onbeperkt toegang tot deze site, u kunt hier inloggen.

0098-Mockup-KNCV_Betaalhekje_Logo-balk