Het regende de laatste weken weer grants van de European Research Council.

In Groningen gingen ERC Advanced Grants van € 2,5 miljoen naar Ben Feringa (zijn tweede) en Andreas Herrmann; ze steken hem respectievelijk in moleculaire motortjes en in organische synthese met DNA- of RNA-aptameren als afschermende groep.

UU-hoogleraar Jaap Sinninghe Damsté scoorde ook een tweede Advanced Grant, voor onderzoek naar de evolutie van vetmoleculen bij micro-organismen.

In Nijmegen kreeg organicus Jan van Hest er een voor zijn werk aan kunstmatige cellen.

En aan de UvA mag analyticus Peter Schoenmakers € 2,5 miljoen besteden aan zijn project ‘Separation Technology for A Million Peaks’ (STAMP): met vloeistofchromatografie binnen een dag een miljoen componenten afzonderen uit een complex mengsel.

De TU Delft heeft chemisch technoloog Ruud van Ommen benoemd tot Antoni van Leeuwenhoek hoogleraar, een titel voor zeer talentvolle jonge onderzoekers. Van Ommens focus ligt op het opschalen van de productie van materialen met een hoog nanotechgehalte, onder meer via de spin-off Delft IMP die hij in 2014 mede oprichtte.

Reactorfysicus Tim van der Hagen wordt collegevoorzitter van de TU Delft, als opvolger van Dirk Jan van den Berg die vorig jaar overstapte naar bloedbank Sanquin. Van der Hagen is nu nog decaan van de faculteit Technische Natuurwetenschappen; daarvoor leidde hij het Reactor Instituut Delft.