De Universiteit Leiden heeft een eredoctoraat in petto voor celbioloog Melissa Little, die vanuit Melbourne het nationale initiatief Stem Cells Australia leidt.

De faculteit geneeskunde droeg Little voor vanwege haar onderzoek naar de systeembiologie van de nierontwikkeling. Sinds een paar jaar beheerst ze de kunst om uit stamcellen functionele mini-niertjes te kweken in een petrischaaltje, en uiteindelijk wil ze die organoïden opschalen tot alternatief voor donornieren. Ook fysicus Robbert Dijkgraaf krijgt een eredoctoraat; de uitreiking is tijdens de diesviering op 8 februari.

Ilhan Kadri gaat chemieconcern Solvay leiden, als opvolger van Jean-Pierre Clamadieu. Kadri groeide op in Marokko en studeerde fysica en chemie in Frankrijk en Canada. Na haar promotie op een macromoleculair onderwerp maakte ze carrière bij een reeks chemiebedrijven. Momenteel leidt ze Diversey, de Amerikaanse producent van Sun-vaatwasmiddel. Kadri geldt als groot voorstander van meer vrouwen aan de top, met dank aan haar oma die studeren aanprees als ‘derde uitweg’ naast het huwelijk en het graf.