De Royal Society of Chemistry heeft de Supramolecular Chemistry Award 2018 toegekend aan Sijbren Otto, hoogleraar systeemchemie aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Otto krijgt deze onderscheiding onder meer voor zijn onderzoek naar chemische evolutie, waarbij stapelende moleculen hun eigen productie katalyseren. De prijs omvat een medaille, £ 2.000, een uitnodiging voor een lezingentour in Groot-Brittannië en een zeker carrièreperspectief: van de winnaars van een (willekeurige) RSC-award kregen er vijftig later een Nobelprijs.

Bij de jaarlijkse Nederlandse lintjesregen is Wilhelm Huck, hoogleraar fysisch-organische chemie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Isabel Arends, hoogleraar biokatalyse en organische chemie aan de TU Delft, werd Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Ongetwijfeld zijn meer chemici onderscheiden zonder dat de Staatscourant hun beroep vermeldde.

Onder de 21 nieuwe leden van de KNAW zijn twee moleculaire wetenschappers uit Utrecht: schimmelexpert Pedro Crous en nanomaterialenbouwer Petra de Jongh. Vanuit Leiden mochten celbioloog Peter ten Dijke, spectroscopist Michel Orrit en bio-organicus Hermen Overkleeft toetreden. Peter Visscher, kwantitatief geneticus in Australië, is toegelaten als buitenlands lid. Op 17 september worden ze geïnstalleerd.