Jan van Hest verhuist naar Eindhoven. Hij gaat daar een gloednieuwe onderzoeksgroep Bio-organische chemie leiden, die per 1 september de faculteiten biomedische technologie en scheikundige technologie met elkaar moet gaan verbinden.

Sinds 2000 was Van Hest hoogleraar aan de Radboud Universiteit, waar hij 28 promoties en vier spin-offs op zijn naam schreef. Binnen het Functional Molecular Systems Centre werkt hij al langer nauw samen met de TU/e samen.

De KNAW kent dit jaar de Prijs Akademiehoogleraren toe aan haar vorige president, de Utrechtse geneticus Hans Clevers. Aan deze oeuvreprijs voor eminente onderzoekers van 54 tot 59 jaar zit € 1 miljoen vast.

Na 29 jaar is Marc Coucke weg bij Omega Pharma. Wegens tegenvallende omzetten is de oprichter en ceo abrupt afgeserveerd door het Amerikaanse Perrigo, dat de Vlaamse fabrikant van drogisterijwaren anderhalf jaar geleden voor € 3,8 miljard overnam. Miljardair Coucke zegt nu tijd te hebben voor zijn grootste droom: kanker voorkomen en/of chronisch maken.

Per 1 september wordt Rianne Letschert rector magnificus van de Universiteit Maastricht, als opvolger van Luc Soete. Letschert is rechtsgeleerde, gespecaliseerd in slachtofferhulp.

Communicatiewetenschapper Caroline Pauwels volgt sportsocioloog Paul De Knop op als rector van de Vrije Universiteit Brussel. Volgens Pauwels moet de VUB ‘een slimme en stedelijke universiteit’ zijn waar ‘de mens de maat van alle dingen’ is.

Op 76-jarige leeftijd is de Britse nanotechnoloog Sir Harry Kroto overleden. In 1996 ontving hij een gedeelde Nobelprijs voor de ontdekking van de C60-buckyball. Sindsdien maakte Kroto (oorspronkelijk Krotoschiner) vooral naam als uitgesproken voorvechter van wetenschap, bèta-onderwijs en humanisme.

Op 93-jarige leeftijd is Walter Kohn overleden. In de jaren 60 ontwikkelde hij de dichtheidsfunctionaaltheorie, die nog altijd eenvan de belangrijkste gereedschappen is bij het rekenen aan molecuulstructuren. In 1998 ontving Kohn er de Nobelprijs voor scheikunde voor.