De KNAW-Beijerinck Virologie Prijs (€ 35.000) gaat dit jaar naar UCSF-viroloog Raul Andino, voor zijn onderzoek naar het poliovirus en aanverwante RNA-virussen.

De Beijerinck Premie ( € 25.000) gaat naar AMC-postdoc Marit van Gils, voor haar onderzoek naar de reactie van het afweersysteem op hiv-infectie. Beide prijzen worden eens in de twee jaar toegekend aan excellente virologen.

De Delftse biotechnoloog Luuk van der Wielen wordt de eerste directeur van het Bernal Institute, een onderzoekscentrum voor proces- en materiaaltechnologie dat onlangs van start ging aan de University of Limerick in Ierland. Er zijn 260 onderzoekers in ondergebracht, en er is € 86 miljoen beschikbaar. Van der Wielen blijft parttime verbonden aan de TU Delft en de BE-Basic Foundation.

De Antoni van Leeuwenhoek Prijs 2016 is uitgereikt aan AvL-postdoc Fabricio Loayza-Puch. Samen met haar supervisor Reuven Agami, die haar nomineerde, stond zij aan de wieg van de Diricore-techniek (zie C2W 10-2016) waarmee je kunt bepalen welke aminozuren een specifieke tumor het hardste nodig heeft. Het idee is dat je hem zo kunt uithongeren.

Onder de winnaars van een Ammodo KNAW Award van € 300.000 zijn dit jaar Eva van Rooij, Guido van der Werf en Appy Sluijs. Van Rooy zoekt binnen het UMC Utrecht naar moleculaire mechanismen die hartcellen besturen, Van der Werf onderzoekt aan de VU de uitstoot van broeikasgassen bij bosbranden en de ontginning van landbouwgrond, en UU-onderzoeker Sluijs ontdekte dat de Aarde 56 miljoen jaar geleden ook al een acute aanval van broeikaseffect heeft gehad. Jaarlijks worden acht Ammodo KNAW Awards uitgereikt aan onderzoekers in een ‘cruciale, gevorderde fase van hun wetenschappelijke carrière’.

Op 23 januari is geneticus Herman Vanden Berghe overleden, oprichter van het Centrum voor Menselijke Erfelijkheid in Leuven en een van de grondleggers van het Vlaamse biotech-instituut VIB. Hij werd 83 jaar.

Op 24 maart reikt de UGent een eredoctoraat uit aan de Britse biochemicus Sir Paul Nurse. In 2001 leverde zijn onderzoek naar de regeling van de celdelingscyclus hem een gedeelde Nobelprijs voor geneeskunde op.