Per 1 januari 2017 wordt Stan Gielen voorzitter van het gereorganiseerde NWO, als opvolger van Jos Engelen.

Gielen is sinds 1988 hoogleraar biofysica aan de Radboud Universiteit, waar hij onder meer onderzoek doet naar de beheersing van spieren en naar kunstmatige neurale netwerken. Sinds 2010 is hij tevens decaan van de bètafaculteit.

Gerald Schotman is de nieuwe president van het Koninklijk Instituut van Ingenieurs. Schotman maakte carrière bij Shell, waar hij in 2009 chief technology officer werd, en is momenteel directeur van de NAM.

Biochemisch ingenieur Frances Arnold, momenteel verbonden aan Caltech, heeft een Millennium Technology Prize gekregen voor de ontwikkeling van het concept van gerichte evolutie. Daarbij laat je nieuwe eiwitten of zelfs complete organismen ontstaan door het evolutieproces via willekeurige mutaties te versnellen, in een kunstmatige omgeving. Aan deze prijs van de Finse Technology Academy zit € 1 miljoen vast.

De Dierenbescherming heeft de Lef in het Lab-prijs dit jaar toegekend aan Coenraad Hendriksen, hoogleraar alternatieven voor dierproeven aan de UU. Al in 1988 ontwikkelde hij zijn eerste proefdiervrije vaccintest en sindsdien heeft hij zeer veel werk verzet op dit gebied.

Chemicus Jeremy Berg is de nieuwe hoofdredacteur van Science, als opvolger van geofysicus Marcia McNutt die verder gaat als president van de National Academy of Sciences. Berg, die hoogleraar is aan de universiteit van Pittsburgh, onderzoekt het gedrag van metaalhoudende eiwitten. Hij werd vooral bekend vanwege zijn werk aan zinkvingers.