De 22ste Hoogewerff Gouden Medaille gaat naar Freek Kapteijn, sinds 1999 hoogleraar catalysis engineering aan de TU Delft.

Kapteijn is befaamd vanwege zijn werk aan gestructureerde katalytische reactoren, maar de laatste jaren is hij ook zeer actief op het gebied van zeolieten en metal-organic frameworks. Het bestuur van de Stichting Hoogewerff-Fonds kent deze oeuvreprijs sinds 1925 eens in de zoveel jaar toe aan een toponderzoekerop het gebied van de chemische technologie. De uitreiking is op 6 december tijdens Chains in Veldhoven.

Op 79-jarige leeftijd is de Britse chemicus David Jones overleden. Onder het pseudoniem Daedalus prikkelde de zelfbenoemde ‘hofnar in het paleis der wetenschappen’ tientallen jaren de fantasie van het Britse publiek met ideeën die varieerden van babykleertjes die van blauw naar roze kunnen wisselen, tot een methode om de ziel te wegen en zo definitief vast te stellen of een foetus die tijdens de conceptie al meekrijgt. Ook voorspelde hij al in 1966 het bestaan van de buckyball, en lanceerde hij de hypothese dat Napoleon is overleden aan arseendampen uit zijn behang. Hij laat een reeks perpetuum mobile’s na die zo ingenieus zijn dat nog steeds niemand het bedrog doorziet.

Babs van den Bergh volgt Josephine Scholten op als directeur van de universitaire koepel VSNU. Tot nu toe was ze daar bestuurssecretaris.