De KNAW heeft de Heineken Young Scientists Award voor biochemie en biofysica dit jaar toegekend aan Edze Westra.

Westra promoveerde in 2013 in Wageningen op de werking van CRISPR-Cas en zet dat onderzoek nu voort als postdoc in het Britse Exeter. De award voor geneeskunde gaat naar Mariëtte Boon, die aan het LUMC onderzoek doet naar ‘bruine’ vetcellen die suikers en vetzuren verbranden. Aan de awards, bedoeld voor ‘veelbelovende wetenschappers die door excellent onderzoek een voorbeeld kunnen vormen voor generatiegenoten’, zit € 10.000 per laureaat vast.

Mark Williams is de nieuwe voorzitter van branchevereniging VNCI, als opvolger van Eric Hogenboom. Williams studeerde chemische technologie in Sheffield en maakte carrière bij ICI en Huntsman. Momenteel is hij vice president Europe bij Sabic in Geleen.

De Priestley Medal 2017 gaat naar Tobin Marks. De veteraan van Northwestern University, die momenteel drie leerstoelen tegelijk bezet, ontvang de hoogste onderscheiding van de American Chemical Society vanwege zijn pionierswerk op het gebied van katalytische polymerisatie, organometaalchemie, organische opto-elektronische materialen en elektronisch functionele metaaloxides. Marks heeft meer dan 1.100 publicaties en 230 octrooien op zijn naam.

Elizabeth Holmes is niets meer waard. Naast haar charmes bezit ze de helft van het door haar opgerichte bloeddiagnosebedrijf Theranos. Vorig jaar schatte het zakenblad Forbes de waarde daarvan op $ 4,5 miljard, waarmee Holmes de rijkste self-made woman van de VS was. Maar dat was vóór de onthulling dat Theranos meer leunde op die charmes dan op deugdelijke analyses. Bij een eventuele liquidatie claimen de houders van preferente aandelen dat hele bedrag en blijft voor Holmes geen cent over.