De European Association for Chemical and Molecular Sciences (EuCheMS) heeft de allereerste European Chemistry Gold Medal toegekend aan Ben Feringa.

Voortaan wordt deze oeuvreprijs eens in de twee jaar uitgereikt. De winnaar mag een plenaire lezing verzorgen tijdens het eerstvolgende EuCheMS Chemistry Congress; in Feringa’s geval is dat eind augustus in Liverpool.

Brigitte Drees is de nieuwe directeur van het Pivot Park in Oss en het bijbehorende Screening Centre, als opvolger van Mirjam Mol-Arts. Drees studeerde farmacie in Utrecht en werkte daarna bij diverse bedrijven en organisaties binnen de branche; sinds 2016 was ze general manager bij groothandel Orly Pharma in Venlo.

Aan de Utrechtse hoogleraar Hans Clevers is het Großes Verdienstkreuz mit Stern toegekend, vanwege zijn organoïden oftewel mini-orgaantjes op chips. Clevers treedt daarmee toe tot de Orde van Verdienste van de Bondsrepubliek Duitsland, de hoogste orde van dat land.

De Amerikaanse chemicus Richard O’Rourke moet voor de rechter verschijnen. Hij nam 220 g kaliumcyanide mee uit het lab van zijn werkgever Merck, om thuis te gebruiken tegen de ratten. Een collega zag het gebeuren en sloeg alarm, waarna O’Rourke het gif in paniek in een straatgoot dumpte. Dankzij zware regenval viel de schade mee, maar milieudiensten in de wijde omtrek zijn nog twee weken aan het monitoren geweest.