Embryonale stamcellen van muizen (mESCs) blijven langer in hun pluripotente toestand wanneer ze in een zachte gel worden gekweekt, zo meldden wetenschappers van University of Illinois (VS).

Het kweken van mESCs in medium mét groeifactoren op ‘harde’ petrischalen leidt tot spontane differentiatie bij deze cellen; ze specialiseren zich in bijvoorbeeld huid- of spierweefsel, en zijn dan onbruikbaar. Eerder onderzoek wees uit dat zelfs kleine mechanische krachten ze stimuleren om zich te differentiëren. De vraag rees toen of het dempen van krachten, differentiatie van mESCs tegengaat.

 

Uit de studie van Nina Wang en Tetsuya Tanaka, gepubliceerd in PLos One, blijkt dat mESCs die in een zachte gel worden gekweekt tot meer dan drie maanden hun homogeniteit en pluripotentie behouden. Dit bleek zelfs mogelijk te zijn zonder groeifactoren, die normaal aan het medium worden toegevoegd om de cellen iets langer pluripotent te houden.

 

De onderzoekers willen nu kijken of geïnduceerde pluripotente stamcellen (iPSCs) ook langer homogeen blijven wanneer ze in een schokvrije omgeving worden gekweekt. Dit type stamcel, verkregen door fibroblasten (huidcellen) her te programmeren tot embryonale stamcellen, belooft erg belangrijk te worden voor medisch regeneratieve toepassingen, maar is nu nog moeilijk te kweken.

 

Bron: University of Illinois

Onderwerpen