Als biochemicus droomde hij van een wetenschapscarrière, maar was al spoedig uitgepipetteerd. Subsidieadviseur Martijn Wintermans: ‘Projecten begeleiden vind ik leuker dan ze bedenken.’

“Ik voel me wel lekker in dit pak en taal niet meer naar een labjas”. Martijn Wintermans (31) heeft het bij PWL Euro-Subsidies naar zijn zin. Dit Haagse adviesbureau is gespecialiseerd in het verwerven van subsidies voor technisch innovatieve projecten, speciaal voor starters en het mkb.

“Aanvankelijk was subsidieadvies een activiteit van accountantbureau Price Waterhouse, maar onze directeur wilde graag verder op no-cure-no-paybasis en verzelfstandigde als PWL”, legt Wintermans uit. “Onze organisatie zoekt voor bedrijven de hoogst haalbare subsidie­regelingen, schrijft de aanvragen en houdt na toekenning ervan de vinger aan de pols.” Het is dus méér dan alleen maar die subsidieaanvraag op papier zetten, benadrukt de chemicus. “We verzorgen bijna een soort businessplan, denken mee over alternatieve routes, houden planningen in de gaten en helpen klanten verder via ons groeiende netwerk.”

PWL sluit voor zijn klanten ook de samen­werkingsovereenkomst en bedingt een percentage van het toegekende subsidiebedrag. “Dat betaalt zich voor de klant echter dubbel en dwars terug. Vooral starters verdwalen al snel in een woud van afschrikwekkende regeltjes en verplichtingen, en hebben nauwelijks tijd voor administratieve rompslomp.” Wintermans geeft een aansprekend voorbeeld. “Het gebruik van het woord ‘ontwikkeling’ in plaats van ‘onderzoek’ kan een derde schelen in de hoogte van het toegekende bedrag.”

Sexy

Ze doen dit werk met z’n vieren, ieder met een eigen bedrijvenportefeuille en werkend vanuit eigen expertise. Wintermans pakt een plastic, sexy vormgegeven fruitdrankflesje. “Dankzij een door mij afgewikkeld subsidietraject staat dit nu in de schappen en dat geeft me toch een beetje het gevoel dat het ‘mijn’ flesje is. Maar ik heb bijvoorbeeld ook een project onder mijn hoede waarbij met superkritische CO2-scheiding de werkzame stof uit cannabis wordt geëxtraheerd.”

Wintermans is in Wageningen afgestudeerd in moleculaire wetenschappen, met als specialisaties analytische chemie en toxicologie. “Wageningen is net zo’n provinciestadje als mijn geboorteplaats Oldenzaal. Ik ben meteen op kamers gegaan en lid geworden van Ceres, een studentenvereniging met als motto ‘Durf te Leven’. Een supertijd!” Hij heeft er geen spijt van dat door het hectische sociale leven zijn afstudeerdatum jaren werd uitgesteld. Zo werkte hij fulltime als senator voor Ceres en dat was een geweldige ervaring. “Niet dat ik zo’n gangmaker ben, maar ik stuur dingen wel graag aan vanaf de zijlijn. Ben geen initiator maar een mediator.”

Koeienpis

Zijn afstudeeronderwerp bij TNO Zeist behelsde een bioassay voor het bepalen van testosteron in koeienpis. Daarna deed hij fytochemisch onderzoek naar antioxidanten in preparaten van Ginkgo biloba. “Daar kwam een superleuke publicatie uit, echt een stimulans om door te gaan in de wetenschap.” Maar dat liep anders.

Zijn tijd als promovendus bij de afdeling Farmaceutische Wetenschappen van de Universiteit Utrecht (detectie van nieuwe medicamenten in bloed- en urinemonsters) beschouwt hij niet als de gelukkigste van zijn leven. “Ik was er heel individualistisch bezig met oersaaie bepalingen en hield het op een gegeven moment voor gezien. In 2005 vond ik gelukkig deze baan.”

Heeft hij nog een gouden tip voor ondernemende lezers? “Kijk eerst eens in het Fondsenboek. Of op de site van SenterNovem, een agentschap van EZ. Dat geeft een prima overzicht van subsidie- en kredietregelingen op het gebied van technologie, energie en milieu. De meest laagdrempelige subsidieregeling is de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk. Deze WBSO-subsidie heeft bijna 100 procent scoringskans. Als het maar gaat om een technische innovatie. Het geld ligt er. Je moet het alleen weten te vinden.”

bron: C2W life sciences4

Onderwerpen