Stijf stilbeen.

Goedkope manier om bindingen onder spanning te zetten

Trekken of duwen aan een molecuul kan ook zonder een dure ‘atomic force’ microscoop. Aan de University of Illinois gebruiken ze er een ander molecuul voor, zo meldt prof. Roman Boulatov op de website van Nature Nanotechnology.

Het trek-duwmolecuul wordt door Boulatov omschreven als ‘stijf stilbeen’. Het is een inerte, weinig flexibele verbinding die de bijzondere eigenschap heeft dat hij onder invloed van zichtbaar licht overgaat van de trans- naar de cis-configuratie.

De kunst is nu om zo’n stilbeenvariant vast te maken aan weerszijden van de covalente binding die je wilt bestuderen. Daarna zet je er een lichtbundel op.

Vervolgens kun je kijken of de binding in kwestie zich anders gedraagt als functie van de temperatuur, wanneer hij onder spanning staat.

Boulatov heeft al verschillende experimenten gedaan met C-C bindingen. Zijn voorlopige conclusie is dat de voor de hand liggende vergelijking van zo’n binding met een elastiekje niet opgaat: sommige moleculen lijken juist minder reactief te worden wanneer je er aan trekt.

bron: University of Illinois at Urbana-Champaign

Onderwerpen