Gen voor tevredenheid over eten in verband gebracht met overeten

Mensen met een genvariatie die zorgt voor minder dopaminereceptoren, eten meer en dus sneller teveel. Dopamine is de neurotransmitter die een rol speelt bij het ervaren van genot en voldoening. Er lijkt nu een direct verband tussen een tekort aan receptoren voor dopamine en obesitas.

Het gen, taq1 codeert voor dopaminereceptoren en komt in verschillende allelen voor. Het allel, taq1 A1, komt bij de helft van de mensen voor en is verantwoordelijk voor minder receptoren dan de variant A2. Meestal komt A1 overigens heterozygoot voor, dus met een A2 allel op het andere chromosoom.

Minder dopaminereceptoren betekent minder snel een verzadigd gevoel en dus wil je meer eten om het gevoel te krijgen. Dat concluderen de onderzoekers van de University at Buffalo in Behavorial Neuroscience.

De proefpersonen van wie een deel overgewicht heeft en een deel niet, moesten vragen over eten invullen, hun DNA inleveren en testen doen waarbij gemeten werd hoe graag ze willen eten.

Mensen met zwaarlijvigheid en het A1 allel, waarderen voedsel meer als bron van versterking dan andere mensen. Daarnaast doen ze meer moeite om te eten dan om de krant te lezen in vergelijking met mensen die meer dopaminereceptoren hebben en dus sneller een voldaan gevoel krijgen van voedsel.

Bron: American Psychological Association

Onderwerpen