In Canada is een chip ontwikkeld die de flexibiliteit van rode bloedcellen meet. Daaruit valt namelijk het stadium af te leiden waarin een malaria-infectie zit, zo valt te lezen in het tijdschrift Lab on a Chip.

Je zou er ook mee kunnen checken of potentiële geneesmiddelen tegen malaria enig effect op het bloed van patiënten hebben.

De chip bevat een reeks taps toelopende kanaaltjes, met diameters van 5 tot 1 micrometer, waar de bloedcellen doorheen worden geperst. Gemeten wordt hoeveel vloeistofdruk daarvoor nodig is. Die druk wordt geleverd door een externe pomp; het kanalencircuit op de chip zit zo in elkaar dat het werkt als automatisch reduceerventiel.

Hoe minder flexibel de bloedcellen, des te hoger de benodigde druk. En bekend was al dat rode bloedcellen minder flexibel worden zodra de malariaparasiet Plasmodium falciparum er in zit. Dat effect wordt steeds sterker naarmate de parasieten verder rijpen, van sporozoïeten tot schizonten.

Er bestonden al methodes om deze flexibiliteit te meten, maar die waren óf nogal omslachtig óf niet gevoelig genoeg. Voor zover Hongshen Ma en collega’s (University of British Columbia) weten, is hun chip het eerste alternatief dat zich leent voor routinegebruik in een ziekenhuis.

bron: University of British Columbia

Onderwerpen