Dragers van de MAOA-L genvariant nemen vaker betere beslissingen wanneer ze voor een financieel risicovolle keuze staan, volgens een onderzoek dat onlangs gepubliceerd is in Proceedings of the Royal Society B.

De groep van Cary Frydman aan het California Institute of Technology in Pasadena , onderzocht het effect van genvarianten, ofwel polymorfismen, van de genen MAOA, DRD4 en 5-HTT, op het nemen van succesvolle, maar financieel riskante beslissingen.

 

Uit eerder onderzoek blijkt dat variaties in deze genen invloed hebben op het wel of niet nemen van risicovolle beslissingen. Zo worden sommige DRD-4 en de MAOA varianten in verband gebracht met agressief en risicovol gedrag, terwijl dragers van een bepaalde 5-HTT genvariant eerder wat angstig en terughoudend zijn. Of één van deze varianten leidt tot betere beslissingen tijdens het gokken, was tot nu toe nog onbekend.

 

Het MAOA-gen codeert voor het enzym monoamine oxidase-A, een enzym dat neurotransmitters zoals serotonine –hormoon dat onder andere een rol speelt bij verslaving en agressie- afbreekt. De activiteit van het MAOA-gen wordt geassocieerd met het nemen van risico’s. Zo is uit eerder onderzoek gebleken dat personen met een MAOA-L variant het enzym minder aanmaken, en agressiever en risicovoller gedrag vertonen, dan bijvoorbeeld dragers van de MAOA-H variant, die meer van het enzym maken.

 

Bij de studie zijn 83 mannen tussen de 19 en de 27 jaar met verschillende nationaliteiten betrokken. Deze mannen moesten 140 financiële beslissingen nemen, waarbij ze de keus kregen tussen riskante, ‘alles of niets’-opties, of minder riskante opties.

 

Er was geen verschil waarneembaar tussen personen met verschillende genvarianten van het risicovermijdende 5-HTT gen. Hetzelfde gold voor verschillende varianten van het risiconemende DRD4 gen.

 

Maar het onderzoek laat zien dat dragers van het MAOA-L genvariant, behalve meer risicovolle beslissingen, ook significant betere, geldopleverende, keuzes maken, vergeleken met dragers van de MAOA-H variant. Variaties in de 5-HTT en DRD-4 genen maakten geen verschil. Dit resultaat suggereert dat de MAOA-L dragers, naast het nemen van meer risico, ook vaker voor de betere financiële beslissing gaan.

 

Benedetto De Martino, neuroeconoom aan University College in Londen, merkt op dat in het onderzoek geen rekening gehouden is met de mogelijkheid dat in verschillende etniciteiten, dezelfde genotypes het gedrag verschillend kunnen beïnvloeden.

 

Desalniettemin, dragers van het MAOA-L gen, kunnen hun geluk eens beproeven op een pokertoernooi. Maar lees eerst de bijsluiter; daarin staat dat het risico van dit advies zeer groot is.

 

Bron: Nature news

Onderwerpen