De Universiteit Utrecht en de TU Eindhoven willen in Middelburg een tweede university college beginnen, dit keer speciaal voor bèta’s. Hans van Duijn, oud-rector magnificus van de TU/e, werkt aan een businessplan dat mikt op bachelors werktuigbouw, elektrotechniek, informatica en materiaalkunde voor 200 studenten per jaar.

Volgens Van Duijn heeft Zeeland behoefte aan kennis op het gebied van ‘precisielandbouw, waterzuivering, chemie, logistiek en elektrisch vissen.’ Het plan vraagt € 30 miljoen en passende huisvesting; voor dat laatste wordt gelonkt naar de riante kantoren van het noodlijdende energiebedrijf Delta aan de Poelendaelesingel.

Icoon geveld

Bioneedle Technologies is failliet. Eind 2014 riep EZ-minister Kamp het bedrijf van Gijsbert van de Wijdeven nog uit tot Nationaal Icoon van Innovatie. Maar lang voordat de biologisch afbreekbare injectienaaldjes marktrijp waren, was het geld op. Van de Wijdeven werkt aan een doorstart, Kamp zoekt nieuwe iconen.

Politiek gevoelig

Britse wetenschappers mogen zich blijven uitspreken over de politieke implicaties van hun onderzoeksresultaten. Wetenschapsminister Jo Johnson regelt dat subsidies van zijn research councils niet vallen onder een nieuwe wet die inzet van belastinggeld voor lobbywerk verbiedt.

Spatiale leverkwaal

Ruimtereizen zijn wellicht slecht voor je lever. In leverweefsel van muizen die in 2011 de laatste vlucht van het ruimteveer Atlantis meemaakten, ontdekten onderzoekers uit Colorado tekenen van vervetting en een vroeg stadium van fibrose. Onduidelijk is of het door de gewichtloosheid komt of door de stress, maar dat een reis van twee weken hiervoor al genoeg is geeft te denken. Autopsie op muizen die maanden in het ISS-ruimtestation verbleven, geeft wellicht meer duidelijkheid.

Fataal slordigheidje

Een niet-explosieveilige digitale drukmeter heeft Thea Ekins-Coward haar rechterarm gekost. De postdoc van de University of Hawaii had hem zelf gemonteerd op een niet-geaard stalen tankje van 49 liter waarin ze waterstof, zuurstof en koolstofdioxide mengde om een bioreactor mee te voeden. Een schakelaar op de meter vonkte en liet de boel ontploffen. Volgens de brandweer heeft Ekins-Coward bekend dat het al eerder was gebeurd, maar toen was het een kleiner tankje en viel de schade mee.

Euro’s voor Avantium

Avantium heeft € 20 miljoen opgehaald bij voornamelijk Vlaamse investeerders. Het geld is bedoeld voor de bouw van Avantiums eerste semi-commerciële furaandicarbonzuurfabriek, op het Basf-terrein in het Antwerpse havengebied.

Lek

Een zware explosie in een vinylchloridefabriek in de Mexicaanse havenstad Coatzacoalcos heeft minstens 32 mensen het leven gekost. De oorzaak is onduidelijk maar gesproken wordt van een lek. De fabriek is een joint venture van pvc-buizenfabrikant Mexichem en staatsoliemaatschappij Pemex; die laatste zit financieel in de problemen en uiteraard zijn er nu geruchten over bezuinigingen op de veiligheid.

Zuinig met proefdieren

Wereldwijd kan het proefdiergebruik met de helft omlaag zonder dat dat tot minder of slechtere kennis leidt, stelt de Nijmeegse hoogleraar proefdierkunde Merel Ritskes-Hoitinga. Ze pleit onder meer voor een internationale database met experimentele resultaten, zodat geen dieren meer worden opgeofferd aan proeven die elders allang gedaan zijn. In haar eigen lab is sinds haar aantreden in 2005 het aantal dierproeven afgenomen van 39.000 naar 25.000 per jaar.

Antwerpen houdt van Antwerpen

Antwerpse productie- en tankopslagbedrijven zijn dik tevreden met het Antwerpse olie- en chemiecluster, blijkt uit een enquête van het plaatselijke havenbedrijf. Ze prijzen vooral onder meer de locatie, het achterland en de beschikbaarheid van grondstoffen. Wel vinden ze de elektriciteit aan de dure kant.

Rustig grants aanvragen

Schaf de deadlines voor onderzoekssubsidieprorgamma’s af en het aantal aanvragen daalt spectaculair, meldt de Amerikaanse National Science Foundation. De afdeling geowetenschappen zag binnen een jaar de stapel 59% lager worden. Wat overblijft was duidelijk beter doordacht. Afdelingshoofd Carol Frost ziet wel een risico: minder aanvragen leiden tot een hogere slaagkans en dat kan politici doen geloven dat er te veel geld in de pot zit.

Pijnloos voor het milieu

Huisartsen en apothekers in Meppel schrijven indien mogelijk geen diclofenac meer voor maar naproxen. De ervaring leert dat die pijnstiller veel gemakkelijker uit het rioolwater is te halen. De proef, in samenwerking met het Waterschap Drents Overijsselse Delta, dient vooral om een stukje bewustwording te kweken.