De komende vijf jaar verhoogt de Vlaamse regering het budget van biotechnologie-instituut VIB met 34 %, tot € 59 miljoen per jaar.

Tot nu toe bekostigt het VIB vooral fundamenteel onderzoek maar daar komen de nodige start-ups uit voort. Bovendien heeft het investeringsfonds V-BioVentures haar succes te danken aan het VIB als adviseur. Volgens Philippe Muyters, de Vlaamse minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport, draagt dit alles behoorlijk bij aan het succes van de Vlaamse biotechsector. Het VIB wil het extra geld besteden aan translationeel onderzoek en aan een nieuw interdisciplinair programma voor ‘grote maatschappelijke uitdagingen’ binnen én buiten de life sciences.

 

Nep-pesticiden

Illegale import van gepatenteerde pesticiden kost de Europese agrochemie jaarlijks € 1,3 miljard. Dat is 13,8 % van de omzet, schat het European Union Intellectual Property Office (EUIPO). België en Nederland schieten er respectievelijk € 45 en € 19 miljoen bij in. Europabreed scheelt het 2.600 arbeidsplaatsen binnen de sector en 11.800 als je alle toeleveranciers meetelt. Waar de vervalsingen vandaan komen staat er niet bij, al komt China langs als voorbeeld.

 

Rotterdam verzorgt ‘t

In de Rotterdam Science Tower aan het Marconiplein hebben het Erasmus MC, het Erasmus Centre for Entrepreneurship, het LIFE Rotterdam Consortium en de gemeente Rotterdam een Life Sciences & Health Hub geopend. Ondernemers, wetenschappers en zorgorganisaties moeten elkaar daar gemakkelijker kunnen vinden, zodat ze samen zorginnovaties kunnen ontwikkelen. Ook moet de hub start-ups gaan faciliteren.

 

Onbrandbare katten

Huisstof is de oorzaak van de soms hoge concentraties gebromeerde vlamvertragers in huiskatten. Zweedse onderzoekers wisten dit vermoeden te bevestigen door in een aantal huizen zowel het stof als het bloed van de kat te bemonsteren, schrijven ze in Environmental Science & Technology. Eerder werd bij katten al een verband gelegd tussen vlamvertragers en schildklierproblemen. Verontrustender is dat als zij ze binnenkrijgen, rondkruipende peuters dat ook wel zullen doen.

 

Langere adem voor energietransitie

Minister Kamp verruimt de subsidieregeling Hernieuwbare Energieprojecten (HER). Om er voor in aanmerking te komen moesten innovaties op het gebied van duurzame energieproductie zichzelf uiterlijk in 2023 terugverdienen. Dat wordt nu 2030. Voorstellen kunnen dit jaar vanaf 3 april worden ingediend bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland; er is € 50 miljoen beschikbaar.

 

CRISPR-oorlog begint pas

Harvard en MIT hebben de eerste slag om de CRISPR-octrooien gewonnen. Volgens het Amerikaanse octrooibureau USPTO conflicteert het octrooi van George Church en collega’s niet per se met een eerdere aanvraag van Berkeley-hoogleraar Jennifer Doudna: het gaat namelijk alleen over eukaryoten terwijl Doudna CRISPR-gebruik in álle organismen wil patenteren. Over haar aanvraag moet USPTO nog beslissen, dus morgen kan alles weer anders zijn.

 

Appelsientje te koop

FrieslandCampina zoekt een koper voor zijn vruchtensappen. De Riedel-fabriek in Ede, die met merken als Appelsientje, Coolbest en Dubbelfrisss een jaaromzet van € 125 miljoen genereert, past onvoldoende bij de zuivelactiviteiten van het concern.

 

Eiwit onder je voeten

In tapijtcoatings kun je 20 % van de latex op aardoliebasis vervangen door eiwitten, blijkt uit onderzoek van Wageningen Food & Biobased Research en additievenfabrikant EOC Belgium. Het is alleen te duur, zeker met de food grade-eiwitten die voor de proeven werden gebruikt. Onderzocht wordt nu of het ook met eiwitten uit gras en andere plantenresten lukt, en of het dan betaalbaar wordt.

 

Antilichamen in aanbouw

Het Franse farmaconcern Sanofi en het Zwitserse Lonza investeren samen € 270 miljoen in de bouw van een grootschalige kweekfaciliteit voor zoogdiercellen, die monoklonale antilichamen aanmaken. Lonza, dat ervaring heeft met de bouw van zulke installaties, zet hem neer naast de hoofdvestiging in Visp. Sanofi, dat nogal wat antilichamen in de pijplijn heeft zitten, mag minstens de helft van de productiecapaciteit benutten en meer als dat nodig mocht zijn. De rest wordt verhuurd.