In China is op 21 juli de eerste gekloonde kitten, Garlic, geboren waar het Chinese bedrijf Sinogene Biotechnology verantwoordelijk voor is.

Sinogene begon in 2018 al met experimenten op het gebied van het klonen van katten, en de grijswitte Britse korthaar Garlic kwam 66 dagen nadat een bevrucht embryo in een surrogaatmoeder was geplaatst, ter wereld. Met deze succesvolle geboorte kan het bedrijf officieel starten met het aanbieden van kattenklonen, naast de al bestaande hondenkloonservice. Het is wel een prijzige aankoop: zo’n € 32 duizend voor een kat, en ruim € 48 duizend voor een hond.

Het klonen gebeurt met een embryo dat uit het originele dier komt. Maar Sinogene wil het daar niet bij laten: met hun kloontechnologie, willen ze onderzoeken of het klonen van bedreigde dieren een mogelijkheid is. Maar daarvoor kun je de bedreigde soorten zelf niet gebruiken, dus kijken sommige onderzoekers naar interspecies cloning. Dat is nog vrij controversieel, maar hoogleraar Chen Dayuan van het Institute of Zoology of the Chinese Acadamy of Sciences probeert met zijn team om lichaamscellen van de reuzenpanda te injecteren in kattenembryo’s. Katten en panda’s hebben vergelijkbare grootte jonkies en draagtijd. In ieder geval geniet de eigenaar van de originele Garlic van zijn gekloonde huisdier.