Muizen die je blootstelt aan lage concentraties arseen in water ontwikkelen longkanker, zo stellen onderzoekers van National Institutes of Health (NIH) deze week in Archives of Toxicology.

Nederlands, maar ook Amerikaans, drinkwater mag maximaal 10 ug arseen per liter water bevatten, dit komt neer op 10 ppb. Onderzoekers van het NIH waren benieuwd of deze concentratie wellicht carcinogeen kon zijn. Om die reden stelden muizen aan concentraties van 50, 500 en 5.000 ppb bloot. Om vergelijkebare effecten te meten die bij mensen overeenkomen met 10 ppb moet je bij muizen, vanwege hun hogere metabolisme, een concentratie van 50 ppb gebruiken, zo stellen de Amerikanen.

Het onderzoeksteam wilde een model creëren dat de arseenblootstelling van mensen over hun hele leven simuleert. In het onderzoek kregen muizen drie weken voordat ze begonnen met fokken arseen toegediend. Vervolgens kregen de zwangere muizen arseen en ook tijdens de lactatieperiode werd arsenicum aan het water toegevoegd. Eenmaal van moeders melk af, kreeg de jonge generatie ook arseen via het drinkwater binnen tot een leeftijd van twee jaar. Hierna zochten de onderzoekers in die ‘nieuwe generatie’ naar tumoren. Bij de twee laagste doseringen (50 en 500 ppb) troffen ze bij meer dan de helft van de mannetjes benigne en maligne longtumoren aan. In de controlegroep ontstond bij zo’n 20 procent tumoren. Vrouwtjes kwamen er beter van af, aangezien zij alleen benigne tumoren ontwikkelden. Als opmerkelijk feit noemen de onderzoekers dat er bij de hoogste concentratie (5.000 ppb) geen significante toename werd gevonden in het aantal tumoren.

Moet je nu dan stoppen met kraanwater drinken? Volgens de WHO krijg je gemiddeld 20-300 ug aan arsenisum per dag binnen, waarvan het grootste deel door voeding. Nederlands water zit vaak niet op de norm van 10 ug/liter. De inname vanuit het water is dus ook al laag. Wellicht kun je dus beter kijken naar wat je eet dan naar wat je drinkt.

Extra documenten

Klik op de link om deze bestanden te downloaden en te bekijken

Onderwerpen