Het begin is moeilijk, maar later is er veel mogelijk.

Hans van de Rijt (26) is sinds een maand of twee werkzaam op de afdeling ‘Compound’ van DSM Engineering Plastics in Emmen. Hij werkt daar als procestechnoloog of zoals ze het bij DSM noemen ‘voortgangstechnoloog’.

Bij Engineering Plastics wordt bijvoorbeeld polyetheentereftalaat (PET) gemaakt voor ‘hightech’ toepassingen zoals airbagcovers. De voortgangstechnologen op de afdeling Compound lossen problemen op en zoeken nieuwe toepassingen om producten die niet helemaal aan de specificaties voldoen toch te kunnen verkopen voor andere toepassingen.

Zwaar

Na een studie Scheikundige Technologie aan de TU Delft solliciteerde Hans bij DSM. Tijdens de eerste selectie­ronde gaf hij te kennen graag een echte technologenbaan te willen vervullen. Na in contact te zijn gekomen met de Business Unit Engi­neering Plastics begon Hans enige tijd geleden met een jaarcontract op zak. “De eerste weken is het behoorlijk zwaar”, vertelt Hans. “Je weet nog niet precies waar je hoort en hebt nog niet echt je eigen plekje in het bedrijf. Ik denk dat ik pas over een half jaar helemaal gewend ben. Je wordt echt in het diepe gegooid, maar ze laten je niet verdrinken.” Directe begeleiding krijgt hij van de andere technologen op zijn afdeling. “Ik loop met hen mee om te kijken wat zij doen en ik krijg nu ook al zelf wat kleine taakjes.”

In deze eerste periode is het belangrijk mensen te leren kennen en daarom is hij ook naar het Zuiden (DSM Geleen) geweest. Om meer feeling met het bedrijf te krijgen volgt Hans een speciale cursus over DSM voor nieuwe werknemers in de hele wereld.

Mogelijkheden

Het grootste voordeel aan werken bij een groot bedrijf als DSM vindt Hans de mogelijkheid om echt door te kunnen groeien. “Alle disciplines zijn aanwezig, dus mocht je geïnteresseerd zijn om later bijvoorbeeld meer de kant van de marketing op te gaan, dan kan dat. Ook biedt het bedrijf de mogelijkheid cursussen te volgen of bijvoorbeeld een MBA te doen, als je er wat langer werkt.”

Voorlopig heeft Hans een jaarcontract. Over driekwart jaar wordt beoordeeld of hij bij Engineering Plastics kan blijven. Daar maakt Hans zich geen zorgen over. “Goede technologen wil DSM niet meer kwijt. Mocht na een jaar blijken dat de functie niet zo goed bij je past, dan kan binnen de organisatie eventueel gezocht worden naar een andere geschikte plek. Het belangrijkste is dat je goed weet wat je wilt.”

Onderwerpen