Aapjes genezen van kleurenblindheid

Amerikaanse onderzoekers zijn er in geslaagd om twee doodshoofdaapjes het verschil tussen rood en groen te laten zien dankzij gentherapie. Op termijn hopen ze het ook bij kleurenblinde mensen te mogen proberen, zo melden ze op de website van Nature.

De aapjes Dalton en Sam leden aan een van de meest voorkomende vormen van erfelijke kleurenblindheid. Daarbij missen de kegeltjes in het netvlies het pigmenteiwit ‘long wave sensitive opsin’, dat gevoelig is voor licht in het rode deel van het spectrum.

Willia Hauswirth (University of Florida) en het echtpaar Jay en Maureen Neitz (University of Washington) hebben dat nu verholpen door de aapjes te behandelen met het gen dat codeert voor het missende eiwit. Als drager diende het gebruikelijke gemodificeerde adenovirus. Om het traject naar eventuele klinische tests te bekorten, namen ze maar meteen de menselijke variant van het gen.

De eerste 5 weken gebeurde er niets, maar daarna begonnen de aapjes langzamerhand het verschil tussen rood en groen te zien. Dat konden ze aantonen via een door het echtpaar Neitz ontwikkelde test , warabij ze (de aapjes) kleuren moesten aanwijzen op een computerscherm.

Tot nu toe ljken de aapjes er geen schadelijke bijverschijnselen aan te hebben overgehouden, maar het zal nog wel even duren eer men deze behandeling daadwerkelijk op mensen durft te testen.

bron: University of Florida

Onderwerpen