Kruis een gen-zalm met een forel en je krijgt een hybride die de originele soorten er allebei moeiteloos uitconcurreert. Dat schrijven Canadese onderzoekers in Proceedings of the Royal Society B.

Volgens de onderzoekers is het ontstaan van dergelijke hybrides een risico dat tot nu toe onderbelicht is gebleven bij de discussie over genetisch gemodificeerde dieren.

In het geval van de zalm zou er weinig aan de hand moeten zijn. De zogeheten AquAdvantage-zalm, gebaseerd op Salmo salar, is verrijkt met een gen uit een andere zalmsoort. Daardoor groeit hij zo veel sneller dat de kweektijd wordt gehalveerd.Na jaren aarzelen schijnen de Amerikaanse autoriteiten nu toch echt op het punt te staan om hem vrij te geven voor menselijke consumptie, als eerste gen-dier uit de geschiedenis. En je mag verwachten dat hij dan op grote schaal zal worden gekweekt en nu en dan ontsnapt. Maar producent AquaBounty heeft beloofd dat er alleen maar steriele vrouwtjesvissen worden geleverd, zodat voortplanting uitgesloten zou moeten zijn.

De Canadezen hebben nu uitgezocht wat er gebeurt als je ze per ongeluk niet steriliseert. Ze blijken dan te kunnen paren met wilde forellen (Salmo trutta, een naaste verwant) en dat levert levensvatbare nakomelingen op. Iets dat ongemodificeerde zalmen en forellen in de vrije natuur ook wel eens overkomt (voor de duidelijkheid: het resultaat is géén zalmforel, dat is namelijk een heel andere soort).

Maar de gen-hybrides zijn wel erg levensvatbaar. Van de 363 hybrides, die de Canadezen onder laboratoriumomstandigheden kweekten, had 40 procent het vreemde gen meegekregen. En die dieren groeiden zelfs een stuk sneller dan de oorspronkelijke gemodificeerde AquAdvantage-zalm, en al helemaal sneller dan wilde zalm, wilde forel of wilde hybride.

In een nagebootst beekje bleken die hybrides het groeitempo van AquAdvantage-zalm met 82 procent te verminderen, en dat van wilde zalm met 54 procent. Kennelijk omdat ze bijna al het eten voor de neusjes van die zalmen wegkapen.

Een troost is dat eerder onderzoek heeft aangetoond dat natuurlijke zalm-forelhybrides onvruchtbaar zijn, zodat een eventueel probleem vanzelf verdwijnt. Je mag er van uitgaan dat dat voor de gen-hybrides ook geldt, al hebben de Canadezen dat nog niet uitgezocht.

Maar of iedereen zal instemmen met de stelling van AquaBounty dat er dus echt, heus, zeker en vast niets aan de hand is?

bron: BBC News

Onderwerpen