In de VS is een bacteriofaag ontwikkeld die E.coli licht laat geven. Zo kun je heel snel zien of een partij voedsel is besmet met die bacterie, schrijven Bruce Applegate en collega’s van Purdue University in Scientific Reports.

Zo’n faag is een virus dat alleen bacteriën infecteert, en daarbij behoorlijk kieskeurig is. In dit geval gaat het om ΦV10, een soort die alléén E.coli O157:H7 infecteert, een beruchte veroorzaker van darmklachten. Andere, minder schadelijke coli’s laat hij met rust.

Je verrijkt het genoom van ΦV10 met een gen voor het NanoLuc (Nluc), een luciferase-eiwit dat afkomstig is uit de diepzeegarnaal Oplophorus gracilirostris. Dat gen omvat maar 516 basenparen, waardoor het relatief gemakkelijk in het fagengenoom is in te passen. In de praktijk monteer je het via homologe recombinatie op de plek van een niet-essentieel gen van de faag.

Die faag kan pas Nluc gaan aanmaken nadat hij E.coli O157:H7 heeft geïnfecteerd. En áls hij het aanmaakt, kun je dat zichtbaar maken door toevoeging van furimazine (merknaam Nano-Glo, net als Nluc een product van Promega) dat door Nluc wordt afgebroken en daarbij blauw licht geeft. Anders dan bij de meeste andere luciferase-systemen is hiervoor geen ATP nodig als energiebron.

Applegate heeft het uitgeprobeerd met runderbouillon. Hij zegt dat hij de aanwezigheid van een stuk of vijf exemplaren van E.coli O157:H7 in een monster kan detecteren, ongeveer de helft van wat minimaal nodig is om mensen ziek te maken. Je moet de coli’s wel acht uur geven om zichzelf wat meer te vermenigvuldigen, maar dat is duidelijk minder dan de huidige tests nodig hebben. Bovendien werkt de faag relatief goedkoop: de reagentia hoeven niet meer te kosten dan $ 0,20 per test.

Onderzocht wordt nog of het ook werkt bij bladgroente zoals sla.

bron: Purdue University