Adel Abdo kwam, probeerde en overmeesterde de chemie.

“Ik durfde eerst niet zo goed te beginnen bij de practica”, vertelt Adel Abdo (29), “maar in Soedan ontbraken de middelen om praktijkproefjes in laboratoria te doen. Wel heb ik er veel geleerd over de theorie.” Abdo kwam op zijn zeventiende als vluchteling vanuit Soedan naar Nederland. Hoewel zijn passie voor chemie al in Soedan begon, kreeg hij hier pas echt de kans om zijn droom te volgen.

Binnen een half jaar haalde de jonge Abdo zijn diploma Nederlands als tweede taal, waarna hij lessen in scheikunde, natuurkunde en wiskunde volgde aan een lokale havo. Daarna haalde hij zijn gebrek aan praktijkervaring snel in bij de opleiding laboratoriumtechniek. “Het leek mij goed om eerst meer over de praktijk te leren voordat ik verder zou gaan in de chemie.” Dat hij verder wilde studeren, daar was hij destijds al van overtuigd.

“Maar na mijn stage als research analist bij Albemarle, destijds AkzoNobel, vroegen ze mij direct of ik wilde blijven. Omdat ik in het begin nog erg twijfelde tussen de hlo en de hts, kwam die baan mij goed uit.”

COMPLEX

Uiteindelijk koos Abdo voor de studie chemische technologie waarnaast hij kon blijven werken. Dat ging niet helemaal zonder slag of stoot. “De opleiding sloot niet goed aan op mijn werk als researchanalist. Daardoor kon ik niet alle huiswerkopdrachten uitvoeren.” Gelukkig besloot Albemarle Abdo’s doorzettingsvermogen te belonen.

“Dankzij een tussentijds VaPro-D-diploma en de toezegging dat ik mijn studie zou afmaken, kon ik binnen het bedrijf promoveren naar de katalyse afdeling. Normaal heb je daar een hbo-diploma voor nodig.”

Op de katalyseafdeling heeft Abdo zijn draai helemaal gevonden. “Nu ben ik verantwoordelijk voor het uitvoeren van hydrotreatingtests met katalysatoren die zwavel en stikstof uit aardoliefracties halen. Dat is een erg complex proces, want zwavel en stikstof komen in veel verschillende verbindingen voor. Bovendien is katalyse nog altijd een mysterie. De uitkomst van zo’n test kan ook echt onverwacht zijn, je vindt zoiets niet op internet. Zodoende leer ik er elke dag weer wat nieuws bij.”

In januari ontving Abdo als kroon op zijn harde werk het felbegeerde bachelordiploma. Of hij verder wil studeren? “Ik ben bang van wel, maar ik weet het momenteel nog niet helemaal zeker. Studie en werk combineren is erg zwaar en ik wil het daarom eerst een jaartje rustiger aan doen. Maar eigenlijk wil ik me wel verder ontwikkelen naar de kant van het zelf ontwerpen van een nieuwe katalysator.”

KADERTEKST

Waar moest je aan denken toen je je diploma kreeg?

“Het kwam boven op mijn stapel diploma’s te liggen. Helemaal onderop lag mijn diploma Nederlands. Het is grappig dat al die andere diploma’s daarvan afhangen.”

Zou je terug willen naar Soedan om daar in de chemie te werken?

“In Soedan heb je veel te maken met vriendjespolitiek en neemt men het werk niet zo serieus. Als dat zo blijft, hoeft het voor mij niet.”

Werk je liever bij een groot of een klein bedrijf?

“Liever bij een groot bedrijf, want dan kun je meer invloed uitoefenen. Kijk bijvoorbeeld naar de grote problemen van dit millennium: energie en klimaat. Vanuit mijn kleine labje in het grote Albemarle zie ik al dat ik daarin een rol speel.”

Bron: C2W5, Carrière Magazine, 14 maart 2009

Onderwerpen