Doxorubicin

Het enzym Nox2 NADPH oxidase speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van schade aan het hartweefsel na chemotherapie met Doxorubicin, zo melden onderzoekers van Queen’s University Belfast.

Het is al langer bekend dat Doxorubicin leidt tot verhoging van oxidatieve stress in het hartweefsel en schade aan het hart. Maar van waar precies de vrije radicalen afkomstig zijn, was tot nu toe onbekend.

Doxorubicin is een van de meest effectieve en meest gebruikte middel tegen verschillende soorten kanker. Groot nadeel van het middel is dat het gebruik levensgevaarlijk kan zijn omdat het hartweefsel beschadigd. Om die reden kan het slechts in beperkte concentraties toegediend worden, wat weer ten koste gaat van de effectiviteit.

Het onderzoeksteam publiceerde onlangs de resultaten in Cancer Research waaruit blijkt dat Nox 2 NADPH oxidase een belangrijke bron is van vrije radicalen die ontstaan bij chemotherapie met Doxorubicin. Uitschakeling van het enzym in muizen die het chemomiddel kregen, leidde tot minder oxidatieve stress en minder schade aan het hartweefsel.

Hoofdonderzoeker David Grieve hoopt met deze ontdekking een drug te ontwikkelen die de activiteit van het enzym blokkeert tijdens de chemo. Het hart is dan beschermd. Patiënten kunnen dan een hogere doseringen krijgen zodat tumoren effectiever bestreden worden.

Bron: Queens’s University Belfast

Onderwerpen