Genoom van Aspergillus niger gepubliceerd

DSM geeft de DNA-volgorde van de schimmel Aspergillus niger vrij. Het genoom, met 33,9 miljoen basenparen en meer dan 14.000 unieke genen, verschijnt in het februarinummer van Nature Biotechnology.

A. niger geldt als het ‘huisdiertje’ van de Delftse DSM-vestiging. De schimmel wordt aan het werk gezet in allerlei biotechnologische processen, die producten opleveren van enzymen tot citroenzuur. Het onderzoek naar het genoom loopt al een aantal jaren, en is volgens DSM uitgegroeid tot een van de belangrijkste industriële genoomprojecten in Europa. Inmiddels is van 6500 van de genen de functie min of meer bekend. Maar tot nu toe hield DSM de resultaten voor zich.

“DSM realiseert zich dat het Aspergillus niger genoom ook voor andere partijen in de industrie en de academische wereld zeer interessant is”, aldus Chief Innovation Officer Rob van Leen. “Door de DNA-volgorde vrij te geven wil DSM verder onderzoek op dit gebied mogelijk maken. We zijn daarom bijzonder verheugd met deze publicatie, die uitstekend past in ons open-innovatiebeleid.”

Gehoopt wordt nu dat de internationale onderzoekswereld de functie van de resterende 7.500 genen opheldert, en daar nieuwe ideeën voor toepassing van de schimmel uit destilleert.

bron: DSM

Onderwerpen