Voor het eerst zijn bij een mens cellen geïnjecteerd met door CRISPR-Cas verknipte genen. Oncologen van Sichuan University in Chengdu durfden het aan, meldt de nieuwsredactie van Nature.

De Chinezen zijn daarmee de Amerikanen nipt voor. Die willen binnenkort ook een klinische CRISPR-test starten.

De test in Chengdu is gericht tegen agressieve longkanker. Uit het bloed van de patiënt zijn T-cellen afgenomen, en daarin werd met CRISPR-Cas het gen stukgeknipt dat codeert voor het receptoreiwit PD-1. Daarmee haal je als het ware de rem van die cellen, en gehoopt wordt dat ze daardoor enthousiaster de kanker te lijf gaan. Van de gemodificeerde cellen werd een kweekje gemaakt, dat uiteindelijk weer werd ingespoten bij de patiënt.

De Amerikanen zijn precies hetzelfde van plan.

Het is nog veel te vroeg om te zeggen of het werkt. Voor zover bekend heeft eind oktober één patiënt één zo’n injectie gehad. Die leeft kennelijk nog. Het plan is om in totaal tien patiënten twee, drie of vier injecties te geven en ze dan gedurende zes maanden te volgen.

Het zou kunnen uitdraaien op een ‘Spoetnik 2.0’-race, vergelijkbaar met de wedloop tussen de Amerikaanse en Russische ruimtevaartprogramma’s in de jaren 50 en 60. Voor de snelheid waarmee CRISPR-Cas verder wordt ontwikkeld is dat alleen maar goed.

bron: Nature