Nederlandse onderzoekers bouwen model dat lijkt op SARS

Met behulp van cryo-elektronentomografie hebben Leidse, Groningse en Utrechtse onderzoekers de driedimensionale structuur opgehelderd van het muizen-hepatitisvirus MHV. Ze vermoeden dat alle coronavirussen er ongeveer zo uitzien, zo melden ze op de website van PNAS.

Co-auteur Berend Jan Bosch heeft dan vooral het beruchte SARS-virus op het oog, zo meldt het persbureau Reuters dat de publicatie internationaal in de schijnwerpers heeft gezet. “Als je SARS bestudeert zul je in wezen dezelfde kenmerken vinden”, voorspelt de Utrechtse viroloog.

Cryo-elektronentomografie is eeen techniek waarbij monsters zeer snel worden ingevroren in vloeibare stikstof, en vervolgens vanuit verschillende hoeken bekeken met een speciale elektronenmicroscoop. Op de computer worden de beelden samengevoegd tot een 3D-plaatje.

Meest opvallende ontdekking is dat de buitenwand van het virus 7 tot 8 nanometer dik is, tweemaal zo veel als het gemiddelde biologische membraan. De onderzoekers vermoeden dan ook dat die wand niet uit een, maar uit twee lagen bestaat.

bron: Reuters, PNAS

Extra documenten

Klik op de link om deze bestanden te downloaden en te bekijken

Onderwerpen