Chemisch technoloog Rein Willems wordt (of liever gezegd: blijft) boegbeeld van de Nederlandse chemie als innovatieve topsector. De ex-directeur van Shell Nederland, tevens voorzitter van de Regiegroep Chemie, ex-voorzitter van branchevereniging VNCI en nog een paar maanden lid van de Eerste Kamer voor het CDA, gaat het team leiden dat de komende maanden moet bepalen waar minister Verhagen (EL&I) zijn laatste restje subsidiegeld aan moet besteden.

De VNCI onthulde gisteren ook de namen van de overige leden van het chemische ‘dream team’. Voor de overheid zit Renée Bergkamp er in, de directeur-generaal innovatie van EL&I. Het midden- en kleinbedrijf wordt vertegenwoordigd door Bert Jan Lommerts, algemeen directeur van bitumenproducent LatexFalt uit Koudekerk aan den Rijn. En voor de wetenschappelijke inbreng tekent Bert Weckhuysen, hoogleraar anorganische chemie en katalyse in Utrecht. Ben Feringa uit Groningen, Karel Luyben uit Delft en Bert Meijer uit Eindhoven treden op als zijn secondanten.

De overige 8 boegbeelden zijn sinds gisteren ook bekend. Zo mag Jeroen van der Veer (ook ex-Shell) de topsector Energie gaan trekken. Voor de topsector Life Sciences (in de praktijk vooral het biomedische deel van dat vakgebied) tekent chemicus Roel Fonville, die tot vorig jaar Philips Medical Systems leidde.

Ook zij krijgen elk een team onder zich met daarin een topambtenaar, een top-mkb’er en topwetenschapper. Tot nu toe zijn echter alleen van het chemieteam alle namen bekend.

Het plan voor innovatieve topsectoren werd een maand geleden onthuld door Verhagen. Samen krijgen ze 1,5 miljard euro te verdelen. Uiterlijk half juni moeten ze komen met een bondige samenvatting van wat hun sector kan betekenen voor de Nederlandse economie, en welk deel van die 1,5 miljard ze daarvoor nodig denken te hebben.

bron: VNCI, EL&I

Onderwerpen