SPHINX stoffen stoppen de groei van prostaattumoren, melden onderzoekers van de Universiteit van Bristol, de Universiteit van Nottingham en de University of the West of England in het tijdschrift Oncogene. Dit doen ze door een stof die een sleutelrol speelt in de bloedvatvorming, SPRK1 (serine-rich protein kinase-1), te remmen.

Bloedvatvorming uit bestaande bloedvaten wordt gereguleerd door VEGF (vasculare endothelial growth factor). Dit is belangrijk tijdens bijvoorbeeld de embryonale ontwikkeling of na letsel. Omdat bloedvatvorming essentieel is voor de overleving en vermenigvuldiging van tumorcellen, brengen tumorcellen vaak VEGF tot expressie.

Analyses van samples van prostaatkankerpatiënten toonden aan dat naast VEGF ook SRPK1 toeneemt naarmate de kanker agressiever is. Vervolgens ontdekten de onderzoekers dat driewekelijkse injecties met SPHINX stoffen, die specifiek de activiteit van SRPK1 remmen, de VEGF activiteit in een muismodel voor prostaatkanker verlaagden. Dit leidde tot verminderde de tumorvasculatuur én remming van de tumorgroei.

Hoewel de resultaten primair zijn, geven ze een beter inzicht in de rol van SRPK1 in prostaatkanker. Bovendien biedt dit mogelijkheden om nieuwe therapieën te ontwikkelen voor patiënten met prostaatkanker, maar ook voor patiënten met andere typen kanker, aldus de onderzoekers.