Het percentage vrouwelijke hoogleraren stijgt als nooit te voren, blijkt uit onderzoek van het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren (LNVH).

De stijging in het jaar 2017 – 2018 is 2,2 %, waardoor het percentage nu staat op 23,1 %. Dat lijkt volgens het LNVH vooral te komen door de Westerdijk Talent Impuls, ‘waarbij er honderd ‘extra’ vrouwelijke hoogleraren werden benoemd’, aldus het rapport. Het LNVH verwacht dat de universiteiten de gestelde doelen in 2020 zullen halen, aangezien dat al voor een deel van de universiteiten geldt.

De Monitor Vrouwelijke Hoogleraren 2019, waarin het LNVH hun onderzoek publiceerden, laat verder zien dat het percentage vrouwen in de verschillende sectoren (van student en geslaagden tot universitair hoofddocenten en hoogleraren) een dalende lijn laten zien: in de beginnende fases van wetenschappelijke carrières gaat de man-vrouwverdeling redelijk gelijk op, maar zodra je kijkt naar promovendi en hoger zakt het percentage van 43 naar 23 %. Verder wil het LNVH meer aandacht voor ongelijkheid in inschaling.