Effectief tegen 75 procent van alle hiv-stammen

Uit het bloed van een onbekende Afrikaan zijn twee antilichamen gevist die zelfs in lage concentraties lijken af te rekenen met ruwweg driekwart van alle bekende varianten van het hiv-virus. De ontdekkers denken hiermee eindelijk een goede basis in handen te hebben voor een bruikbaar aidsvaccin, zo melden ze op de website van Science.

De ontdekking was een kwestie van ‘high throughput screening’. Het onderzoeksteam heeft eerst het bloed gescreend van zo’n 1800 hiv-geïnfecteerden, op zoek naar mensen die uit zichzelf antilichamen tegen het virus aanmaken en zo de infectie onder de duim houden. Zo’n 1 procent van de onderzochte patiënten blijkt tot deze groep van ‘elite controllers’ te behoren.

Vervolgens zijn ze verder gegaan met het bloed van één Afrikaan uit die groep. Zo’n 30.000 van zijn ‘memory B-cellen’ werden doorzocht op de aanwezigheid van hiv-specifieke antilichamen. Uiteindelijk werden er dus 2 gevonden.


De antilichamen blijken aan te grijpen op het gp-120 eiwit, dat op het oppervlak van het virus zit. Daarbij kiest het een deel van het eiwit uit dat maar zelden muteert. Dat is de reden dat de antilichamen tegen zo veel vormen van hiv effectief zijn.

Het is voor het eerst in 10 jaar dat nieuwe antilichamen tegen hiv opduiken, en voor het eerst dat ze uit een ontwikkelingsland komen. Het is tevens voor het eerst dat ze een beetje praktisch bruikbaar lijken te zijn. Verwacht wordt overigens dat er nog wel meer zullen opduiken wanneer je het bloed van meerdere elitedonoren op deze manier gaat screenen.

Uiteindelijk zou je dan wellicht een vaccin kunnen maken dat tegen élke vorm van hiv wel een antilichaam bevat. Maar verwacht wordt dat dát nog vele jaren in beslag neemt.

bron: naturenews, BBC News

Onderwerpen