Woordenboek voedselingrediënten online

Vakantiegangers met een voedselallergie kunnen vanaf heden een pdf downloaden met vertalingen van de voedselingrediënten waar ze gevoelig voor zijn. De woordenlijsten zijn beschikbaar in dertig talen, waaronder Japans, Chinees, Indonesisch, Arabisch, Turks, Swahili en de meeste officiële talen van de EU.

De lijsten bevatten ruim 200 typische ingrediënten zoals melksuiker, hazelnoot, schelpdieren, soja en gluten. Elke lijst vertaalt van één moedertaal naar één andere taal. Dat levert 870 mogelijke combinaties op, waarvan er momenteel bijna 700 gereed zijn.

Toeristen kunnen de lijsten gebruiken om wijs te worden uit de etiketten en verpakkingen van levensmiddelen in buitenlandse supermarkten. In restaurants kunnen ze ze aan het bedienend personeel laten zien om verrassingen te voorkomen.

De lijsten zijn samengesteld door Food-Info.net, een initiatief van Wageningen Universiteit, en de European Federation of Food Science and Technology (EFFoST ). Een groot deel van het vertaalwerk is in Wageningen gedaan, waar mensen uit zo’n honderd landen studeren.

bron: Wageningen Universiteit

Onderwerpen