‘Er ligt een schone taak voor de KNCV om chemici, net als kunstenaars, verhalen te laten vertellen die verwonderen en nieuwsgierigheid stimuleren. Ons nieuwste initiatief eye-openers.nl is daarvan een illustratie’, schrijft KNCV-directeur Jan-Willem Toering in de verenigingscolumn.

‘Een chemicus in spe is lid van de KNCV.’ Bij de KNCV zijn wij hiervan zo overtuigd dat we die tekst gebruiken om nieuwe jonge leden te werven. Dat lukt heel goed, maar net als voor veel verenigingen is het een hele uitdaging om de leden vast te houden. Het leven is al druk genoeg en netwerken doen we wel via social media.

En toch denk ik dat de KNCV niet te vergelijken is met de doorsneevereniging. Wij proberen verschil te maken met goede verhalen van bevlogen wetenschappers en inspirerende professionals uit alle takken van de chemische industrie. Mensen die oplossingen bedenken voor wereldwijde uit­dagingen.

Er rouleert momenteel een wervingsfilmpje op twitter waarin Jean Marie Lehn, Nobel­prijswinnaar 1987, mensen oproept om naar het IUPAC World Chemistry Con­gress in Parijs te komen. Lehn zegt in het filmpje: ‘Chemistry is not only a science and an industry, but it has a high creative power. It’s sort of an art.’ Zoals een kunstfestival je de mogelijkheid geeft om je volledig onder te dompelen in de artistieke wereld, zo kom je diezelfde sfeer ook tegen bij congressen en symposia waar chemici spectaculaire nieuwe toepassingen presenteren of boeiende samenwerkingsverbanden zoeken in bijvoorbeeld de informatietechnologie. Zo kwamen er zo veel mensen af op het eerste symposium van de nieuwe sectie Compu­tational and Theoretical Chemistry afgelopen maart, dat de registratie gesloten moest worden. Ook de onthulling van het eerste Nationaal Chemisch Erfgoed – de Ovale Zaal van het Teylers Museum – kreeg verrassend veel publiciteit en De Avond van de Chemie kende vorig jaar een uitverkochte editie.

De gemene deler is dat op al die podia een goed verhaal wordt verteld. Want verenigingen in hun traditionele vorm mogen dan misschien hun langste tijd hebben gehad, de belangstelling voor chemie zit wel degelijk in de lift. En dat is belangrijk, want met chemie werk je aan de grote vragen van deze tijd.

Er ligt een schone taak voor de KNCV om chemici, net als kunstenaars, verhalen te laten vertellen die verwonderen en nieuwsgierigheid stimuleren. Ons nieuwste initiatief eye-openers.nl is daarvan een illustratie. Op dit onlinepodium vertellen jonge talentvolle chemici wat ze fascineert. In één minuut én in heldere taal. Kort door de bocht, maar uit de inmiddels duizenden views, likes en shares blijkt dat deze aanpak aanslaat. Heb je ook een prachtig verhaal te vertellen over chemie? Ik hoor het graag, jwt@kncv.nl.

 

Jan-Willem Toering,
directeur KNCV