Op 1 februari vond de derde editie van het Bèta Tournament plaats, waarin vmbo-leerlingen in drie praktische opdrachten met een overkoepelend thema strijden om de beker. Daarnaast ervaren ze de dagelijkse praktijk van een laboratoriumopleiding. ‘Het is iets wat je niet vaak meemaakt, dat maakt het speciaal.’

‘Meneer, waarom mogen de havisten wel mee naar die wedstrijd in Nijmegen en wij niet?’ De vmbo-leerlingen van Joost van Vijfeijken, scheikundedocent aan het Montessori College in Eindhoven, wilden ook wel eens naar een olympiade. Een dagje niet in de schoolbanken, maar samen met medeleerlingen en de docent op pad.

Het was een hele terechte vraag, vond Van Vijfeijken. ‘Voor havisten en vwo’ers worden er allerlei activiteiten georganiseerd, maar er was niets voor vmbo’ers.’ Hij richtte samen met Bas van Rijen, docent chemie aan het Eindhovense Summa College, het Bèta Tournament op, een praktijkwedstrijd voor vmbo-leerlingen. C2W | Mens & Molecule ging langs bij het Summa College, waar op 1 februari de derde editie plaatsvond.

Bèta Tournament - Bas van Rijen, Joost van Vijfeijken

Bas van Rijen en Joost van Vijfeijken

Beeld: Bèta Tournament

Plastic

Leerlingen doen in teams van drie mee aan de wedstrijd, waarin ze een biologie-, scheikunde- en natuurkundeproef moeten uitvoeren. Het overkoepelende thema is ‘plastic’, waarvoor bedrijfspartner Sabic de materialen heeft geleverd. Voor de begeleidende docenten zijn er workshops in onder meer speldidactiek door scheikundedocenten Cheyenne Feijen en Ines Tijssen.

De leerlingen zijn onverdeeld enthousiast. ‘Hele coole ervaring’, zeggen Rik, Aron en David van de Katholieke Scholengemeenschap in Etten-Leur. ‘We zijn niet zenuwachtig, want het maakt niet uit of we winnen of verliezen. We doen mee voor de lol.’ Ze zijn liever een dag hier dan op school. ‘Hier werk je in de praktijk met je handen, in plaats van dat je achter een bureau zit en schrijft.’ Daar zijn Aniek, Femke en Rebecca van het Pius-X College in Bladel het mee eens. ‘Het is leuk omdat ik veel nieuwe dingen leer en proefjes doe die ik nog niet heb gedaan.’ Zij voelen wel enigszins prestatiedruk. ‘Onze school heeft vorig jaar gewonnen, dus er is lichte druk van die kant’, zeggen ze al wijzend naar hun docent.

Bèta Tournament - Rebecca, Aniek, Femke

Rebecca, Aniek en Femke in het lab

Beeld: Bèta Tournament

Verder groeien

Studenten van de Fontys-lerarenopleiding in Tilburg jureerden de wedstrijd. Kaitlyn, Daphne en Giorgi van het ds. Pierson College in Den Bosch gaan er aan het einde van de dag met de beker vandoor. Ze ontvangen hun prijs uit handen van Robin Hoogervorst, de winnares van de Gouden Vlam 2022. Van Vijfeijken en Van Rijen zijn trots, maar willen verder groeien. ‘We organiseren het nu voor de regio Zuidoost Brabant en we kunnen nog meer scholen uit de regio aantrekken. Daarnaast willen we het concept voor andere regio’s faciliteren, zodat uiteindelijk alle vmbo’s aan een Bèta Tournament mee kunnen doen.’

Onderwerpen