De Nobelprijs-nominaties zijn de deur nog niet uit of de volgende grote prijs is aangekondigd: de Leidse hoogleraar Ewine van Dishoeck ontving op 7 oktober de Niels Bohr International Gold Medal voor haar werk in de moleculaire astrofysica en astrochemie.

Dishoeck met medaille

Ewine van Dishoeck

Beeld: Lars Svankjaer

Hare Majesteit de koningin Margrethe van Denemarken reikte de prijs uit op de geboortedag van de beroemde natuurkundige Niels Bohr aan Van Dishoeck, die daarmee de dertiende winnaar is. De ceremonie vond plaats in de Carlsberg-Academie in Kopenhagen die ook de bijbehorende geldprijs van €100.000 schonk. Van Dishoeck is hoogleraar moleculaire astrofysica en astrochemie aan de universiteit Leiden.

Met haar werk heeft Van Dishoeck voortdurend de technologische grenzen verlegd voor astronomische waarnemingen, ruimtemissies en laboratoriumexperimenten. Zij heeft een leidende rol gespeeld bij de ontwikkeling van grote telescopen op aarde en in de ruimte, waaronder de Atacama Large Millimeter/submillimeter Array en de James Webb Space Telescope, die op eerste kerstdag 2021 werd gelanceerd en sinds een aantal maanden spectaculaire beelden en data oplevert. Daarnaast is zij voorzitter geweest van de Internationale Astronomische Unie, die meer dan 10.000 astronomen uit bijna 100 landen vertegenwoordigt, en wetenschappelijk directeur van de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA).

Voor meer over astrochemie, zie dit artikel.

Bron: bohrmedal.com

Onderwerpen