Small molecule van het jaar 2022

De website Drug Hunter licht jaarlijks het Small Molecule of the Year uit. Uit de tien nominaties kwam deucravacitinib als populairste uit de bus.

Drug Hunter is een verzamelpagina voor medicijnonderzoek. Het vat nieuwe methodes, potentiële medicijnen en dergelijk onderzoek samen in een leesbaar geheel. Standaard sinds 2020 lichten de wetenschappers achter de website tien ‘moleculen van de maand’ uit. Uit die verzameling komen aan het eind van het jaar tien nominaties waaruit de lezers het molecuul van het jaar kiezen.

Dit jaar kreeg deucravacitinib de meeste stemmen van de drug discovery community. Met 24% van de stemmen scheelde het niet veel met de nummer twee (21%). Deucravacitinib is ontwikkeld door Bristol Myers Squibb (BMS) als orale inhibitor van de allosterische tyrosine kinase 2 (TYK2) tegen de huidziekte psoriasis. Het is het eerste orale psoriasismiddel in bijna tien jaar tijd, evenals het eerste geneesmiddel dat deuteriumatomen bevat. De verwachtingen zijn dat dit een megablockbuster wordt voor BMS, vooral omdat het zowel in de Europese Unie als in de Verenigde Staten goedkeuring heeft gekregen.

Op de tweede plek kwam MRTX1133, een nieuw kankermedicijn dat werkt als niet-covalente KRAS(G12D)-remmer, en de derde plek met 13% van de stemmen ging naar YCT529, een niet-hormonaal oraal contraceptiemiddel voor mannen.

Bron: Drug Hunter