Na een half jaar van onzekerheid waarin de vergunning was ingetrokken voor de ethaankraker van Ineos (Project One), is er afgelopen weekend een nieuwe vergunning uitgegeven voor het miljardenproject, meldt De Tijd. De eerstvolgende werkdag werd het werk hervat in de Antwerpse haven. 

De initiële reden voor het intrekken van de vergunning had te maken met het rapport van Ineos over de nitraatimpact, dat de overheid en andere instanties niet goed genoeg onderzocht vonden. Daarop heeft Ineos een nieuw rapport opgesteld van achthonderd pagina’s. De instanties die eerder bezwaren maakten, waaronder de Gewestelijke Omgevingsvergunningscommissie, het Agentschap voor Natuur en Bos en het Vlaamse Energie- en Klimaatagentschap, geven nu respectievelijk voorwaardelijk en onvoorwaardelijk positief advies voor de bouw van de kraker. 

Aan de nieuwe vergunning zitten wel voorwaarden vast. ’Project One moet onder meer binnen tien jaar na de opstart van de exploitatie klimaatneutraal zijn en er zijn uitstoot- en lozingsnormen opgelegd voor pfas’, meldt het artikel in De Tijd. De kraker moet in 2026 operationeel zijn.

Lees in onze gerelateerde artikelen meer over Ineos, zoals onze recensie van het boek van Ineos, hoe het is om je voor te bereiden op het werken bij zo’n grote kraker en de rechtszaak die ClientEarth en co aanspanden tegen Ineos en de Vlaamse overheid.