700 ton vergiftigde babymelkpoeder teruggehaald

Opnieuw heeft een Chinese voedselfabrikant een product ‘verrijkt’ met melamine. Dit keer gaat het om babymelk, bestemd voor de binnenlandse markt. Chinese media melden dat al meer dan 60 baby’s met nierstenen in het ziekenhuis zijn beland.

Volgens het persbureau Xinhua heeft melkproducent Sanlu 700 ton melkpoeder moeten terughalen.

Melamine is een halffabrikaat voor de kunststofindustrie. Fraudeurs voegen het wel vaker aan voedsel toe om het eiwitgehalte hoger te laten lijken. De simpelste routine-analyses kijken namelijk alleen naar organische stikstof, en dat zit zowel in melamine als in eiwit.

Vorig jaar brak al een schandaal los doordat Chinese fabrikanten melaminehoudend meel bleken te hebben verkocht aan Amerikaanse en Canadese producenten van honden- en kattenvoer. Met name kattennieren bleken uiterst slecht tegen melamine te kunnen. Duizenden huisdieren zouden zijn overleden.

Volgens de FDA is er dit keer weinig gevaar voor de Amerikaanse volksgezondheid omdat er officieel geen Chinese babymelkproducten in de VS zijn toegelaten. Wel waarschuwt het agentschap dat er misschien Chinese toko’s zijn die het melkpoeder illegaal verkopen.

bron: USA Today

Onderwerpen