VS kan 340 miljard liter per jaar produceren

In het jaar 2030 moet de VS in staat zijn om jaarlijks 90 miljard gallon (340 miljard liter) ethanol te produceren uit biomassa. Dat dekt eenderde van de voor dat jaar voorspelde brandstofbehoefte, zo blijkt uit de ’90 Billion Gallon Biofuel Deployment Study’, uitgevoerd door Sandia National Laboratories en autofabrikant General Motors.

Volgens het zojuist verschenen eindrapport van die studie moet dan wel de overheid blijven investeren in biobrandstoffen, en moeten de technologische ontwikkelingen gladjes blijven verlopen. Zo moet 75 van die 90 miljard worden gewonnen uit cellulose, iets wat anno 2009 alleen nog maar lukt in een paar pliotplants.

In de huidige plannen van de Amerikaanse overheid is sprake van 36 miljard gallon per jaar in 2022. In dat tempo zit je volgens de onderzoekers in 2030 op 60 miljard gallon per jaar, waarvan 45 miljard uit cellulose. Dat vraagt een geschatte investering van 250 miljard dollar in fabrieken, plus beplanting van een kleine 20 miljoen hectare onontgonnen grond met energiegewassen.

Overigens is de studie in november vorig jaar afgerond. Eventuele verminderingen van de brandstofbehoefte wegens gebrek aan klandizie bij General Motors zijn in de berekeningen nog niet meegenomen.

bron: Sandia

Onderwerpen