In het Amsterdamse havengebied verrijst een demonstratiefabriek die plantaardig restafval omzet in vetzuren. Daar hoef je dan geen palmolie meer voor te gebruiken, schrijft initiatiefnemer ChainCraft in een persbericht.

Het wordt nu al de grootste fabriek in zijn soort ter wereld, en er zijn plannen voor een commerciële installatie die nog een factor tien groter is.

Het proces is gebaseerd op een uitvinding uit 2007 van Kirsten Steinbusch, die toen promovendus was bij Cees Buisman van de WUR-sectie Milieutechnologie (ETE). Steinbusch ontdekte min of meer bij toeval dat bepaalde anaërobe bacteriën beschikken over enzymen waarmee ze koolwaterstofketens stapsgewijs kunnen verlengen. Uitgaand van grondstoffen met twee tot zes C’s kun je ze middellange vetzuren (C8 tot en met C18) laten maken. Er is wel een elektronendonor voor nodig; dat kan bijvoorbeeld (bio-)ethanol zijn.

Steinbusch nam er octrooi op (EP2075337A1) en begon een spin-off genaamd Waste2Chemical om het te commercialiseren. Aanvankelijk in een lab in Wageningen, de laatste jaren bij de Amsterdamse afvalverwerker Simadan die zowel de grondstoffen als de ruimte voor een pilotplant ter beschikking stelde. Die pilotplant draait sinds 2014.

Ergens onderweg is de naam Waste2Chemical gewijzigd in ChainCraft, en is Steinbusch vertrokken om haar tweede start-up te beginnen.

De nu aangekondigde demonstratiefabriek zit ook al langer in de pijplijn. Inmiddels zijn zowel de financiering (mede afkomstig van het Havenbedrijf Amsterdam) als de milieuvergunningen rond, en kan de bouw offcieel beginnen. Begin 2018 moet de fabriek klaar zijn. Gemikt wordt op een capaciteit van ruim 1.000 ton eindproduct per jaar. Als grondstof dient groente- en fruitafval; de vetzuren worden verkocht als hoogwaardig additief voor diervoeder. Beloofd wordt een antimicrobiële werking die het antibioticagebruik moet terugdringen.

In een later stadium wil men ook andere organische reststoffeen gaan verwerken en de vetzuren voor veel meer doeleinden gaan inzeten, bijvoorbeeld als chemische grondstof.

bron: ChainCraft, WUR