Tannines ontsmetten urinewegen

Bestanddelen uit veenbessen helpen infecties te voorkomen. Aan deze vrucht, bijvoorbeeld bekend uit cranberry sauce, werd al langer een helende werking toegeschreven bij bijvoorbeeld blaasontstekingen. Op het Worcester Polytechnic Institute in Massachusetts, what’s in a name bij een sausonderzoek, is nu aangetoond waar deze vandaan komt.

Proanthocyaniden (PACs), een bepaalde groep tannines, zijn verantwoordelijk voor het effect. De PACs beïnvloeden E. coli bacteriën zo, dat ze niet meer in staat zijn infecties te verspreiden.

Dankzij onder andere atomic force microscopie zagen de onderzoekers de verschillende manieren waarop de PACs E. coli ervan weerhouden te hechten aan lichaamscellen (een kritische eerste stap bij infecties). Er ontstaat een energiedrempel die de bacteriën van de wand van de urinewegen weghoudt. De adhesiekrachten tussen lichaamscellen en de bacteriën nemen sterk af. Onder invloed van veenbessensap komen er hechtranken aan de E. coli bacteriën waardoor ze samengedrukt worden en minder goed aan de wand van de urinewegen blijven plakken. Ook veranderen de membranen van de bacteriën zo dat ze niet meer goed hechten. Opgezuiverde PACs of cranberrysap zijn ook in staat de vorming van biofilms, zoals tandplak, tegen te gaan.

Tijdens het onderzoek zagen de onderzoekers ook dat de bacteriën geen IAA (indol-3-azijnzuur) meer produceerden. Dit gebruiken ze als een signaalmolecuul om in een proces genaamd ‘quorum sensing’ aan elkaar door te geven dat ze met genoeg bacteriën zijn om een infectie te initiëren of een biofilm te vormen.

De minimale concentratie en frequentie van veenbessensap die nodig is om ontstekingen te voorkomen is nog onderwerp van onderzoek. Ook wordt nog onderzocht of de antihechtende eigenschappen behouden blijven nadat men veenbessensap gedronken heeft.

Bron: Worcester Polytechnic Institute

Onderwerpen