GSK-product beschermt tegen meerdere virusstammen

Met enige hulp van het Erasmus Medisch Centrum heeft het Britse farmaconcern GlaxoSmithKline (GSK) een vaccin tegen H5N1-vogelgriep ontwikkeld dat bruikbaar zou moeten zijn in het geval van een dreigende pandemie. Veelbelovende resultaten van dierproeven (met fretten, een diersoort die qua luchtwegen sterk op de mens lijkt) zijn gisteren door PLoS ONE online gezet.

Het nieuws stond vandaag (donderdag) prominent op de voorpagina van de Volkskrant. Via het Radio 1 Journaal heeft de Rotterdamse viroloog Ab Osterhaus, een van de auteurs van het artikel, bevestigd dat je het mag beschouwen als een doorbraak.

Volgens Osterhaus zit de innovatie niet zozeer in het vaccin zelf, als in een door GSK ontwikkeld adjuvans dat de werking versterkt. Hierdoor kun je met een gegeven voorraad vaccin veel meer mensen beschermen. De samenstelling van het adjuvans is overigens een bedrijfsgeheim; GSK wil alleen kwijt dat het om een olie-in-wateremulsie gaat.

Een ander voordeel zit in het feit dat het vaccin blijkt te beschermen tegen verschillende stammen van H5N1. Je kunt het dus al gaan produceren voordat je precies weet welke virusvariant de pandemie veroorzaakt.

Osterhaus denkt dan ook dat overheden hun verantwoordelijkheid zouden moeten nemen en alvast een voorraad vaccin zouden moeten inslaan, voor het geval dat.

bron: De Volkskrant, De Telegraaf, Radio 1

Onderwerpen