Gen van uitgestorven diersoort tot leven gewekt

Voor het eerst is DNA uit de stoffelijke resten van een uitgestorven diersoort opnieuw tot leven gewekt. Om te beginnen één gen, zo melden Australische en Amerikaanse onderzoekers in PLoS ONE.

Het dier in kwestie is de Tasmaanse tijger (Thylacinus cynocephalus), een gestreept buideldier dat iets te populair was bij jagers. Het laatst bekende exemplaar overleed in 1936 in de dierentuin van Hobart.

De onderzoekers hebben DNA weten te extraheren uit pasgeboren Tasmaanse tijgers die al 100 jaar op sterk water stonden in het Museum Victoria in Melbourne. Ook werd een huid van een volwasen exemplaar uit datzelfde museum gebruikt.

Uit het DNA werd een deel van het gen Col2a1 geknipt, dat te maken heeft met de botontwikkeling. Dat deel werd in muizenembryo’s geïnjecteerd als vervanging van hun eigen Col2a1. De embryo’s ontwikkelden zich daarna normaal.

De onderzoekers benadrukken dat het nog wel even zal duren voordat ze een complete Tasmaanse tijger in elkaar zetten. Ze zien het succes meer als een bewijs dat hun nieuwe gen-vervangingsmethode werkt.

bron: naturenews

Onderwerpen