Geheim violen zit toch niet in de gebruikte lak

Dat een Stradivarius beter klinkt dan het gemiddelde jammerhout komt in elk geval niet door de lak. Want daar is niks bijzonders aan, zo melden Franse onderzoekers binnenkort in Angewandte Chemie.

Het vormt min of meer een bevestiging van de eerder geopperde theorie dat het aan het hout ligt, en aan de manier waarop dat hout is geïmpregneerd met metaalzouten om houtwormen buiten te houden.

De onderzoekers hebben vijf Stradivariusviolen uit de collectie van het Musée de la Musique in Parijs doorgelicht met micro-Raman, micro-FTIR en röntgenspectroscopie. Daaruit maken ze op dat de vioolbouwer coatings gebruikte die in zijn tijd, rond 1700, heel gewoon waren. Dus eerst een laag lijnolie, en dan een laag olieverf met ijzeroxide en andere rode pigmenten om het hout een warmere kleur te geven.

Joseph Nagyvary, expert op het gebied van Stradivarius-hout, verbaast zich intussen over die lijnolie. Uit eerder onderzoek bleek juist dat Stradivarius zijn violen behandelde met een ongebruikelijke, minerale grondverf. De combinatie van de verf en het hout zou voor de klankkleur zorgen, en die verklaring ligt veel meer voor de hand dan dat het alléén aan het hout lag. Tijd voor een vervolgonderzoek, dus.

bron: C&EN

Onderwerpen