Implanteerbare pomp stilt pijn bij roofdieren

Amerikaanse veeartsen hebben een pijnstiller-doseersysteem ontwikkeld dat na een operatie kan worden geïmplanteerd in leeuwen, tijgers en andere grote katten. Op die manier kun je tijdens het herstel van zo’n dier tenminste veilig uit de buurt blijven, zo melden ze in het American Journal of Veterinary Research.

Na een reeks klinische proeven op huiskatten hebben de onderzoekers het onlangs met succes uitgeprobeerd op twee luipaarden in Tiger Haven, Tennessee.

Het pompje, dat in de schouder van het dier wordt geïmplanteerd, heeft de vorm van een 1,5 tot 5,1 lange capsule. Het bevat geen bewegende delen. Er zit een zakje in met een oplossing van een pijnstiller, bijvoorbeeld fentanyl. De buitenwand van de capsule is permeabel. Door osmose komt bloedplasma van het dier naar binnen, waarbij het zakje langzaam leeg wordt gedrukt via een apart gaatje. Via de verdunning stel je de pijnstillerdosering per tijdseenheid is in te stellen.

Deze doseermethode is vooral bedacht omdat iets anders niet werkt. Medicinale pleisters krabt de kat in no time van zijn huid af. Pijnstillers door het voer doen heeft geen zin omdat roofkatten de neiging hebben om niet te eten als ze pijn hebben. En het regelmatig toedienen van injecties stuit op praktische bezwaren. Een verdovingsgeweer gebruiken was tot nu toe eigenlijk de enige mogelijkheid.

Het pompje moet je na een aantal weken wel weer uit de schouder van de kat halen. Maar daarvoor heb je dat verdovingsgeweer maar één keer nodig in plaats van elke dag.

bron: Wildlife Conservation Society

Onderwerpen