Schimmelgenoom wijst weg naar betere shampoo

Onderzoekers van Procter&Gamble hebben het genoom opgehelderd van Malassezia globosa, de schimmel die verantwoordelijk is voor het ontstaan van haarroos. Het zou kunnen leiden tot effectievere antiroosshampoo, zo melden ze in PNAS.

P& is onder meer de producent van Head&Shoulders-shampoo. Om het wat minder triviaal te maken: M. globosa kan ook infecties bij pasgeborenen veroorzaken die heel soms levensbedreigend kunnen zijn.

Geschat wordt dat M. globosa op het hoofd van 50 tot 90 procent van de mensheid zit. Uit het genoom valt af te leiden dat de schimmel minstens 50 enzymen kan aanmaken die componenten van de hoofdhuid en het haar aanvreten.

Een verrassing is dat er genen zijn aangetroffen die doen vermoeden dat de schimmel in staat is tot geslachtelijke voortplanting. Dat zou kunnen betekenen dat hij relatief snel resistentie tegen shampoo kan ontwikkelen.

Er wordt nog bij aangetekend dat de onderzoekers als voorbereiding tien liter schimmel hebben gekweekt, vergelijkbaar met de hoeveelheid die aanwezig is op 10 miljoen hoofden.

bron: Reuters

Onderwerpen